close

Contact rapid

Lorem ipsum dolor sit amet, consectet'ur ad'ipisicing elit. Ab cu/piditate dignissimos doloremque eligendi necessitatibus omnis.

close

Formular cerere ofertă

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ab cupiditate dignissimos doloremque eligendi necessitatibus omnis.

    Nume (obligatoriu)

    E-mail (obligatoriu)

    Telefon (obligatoriu)

    Observații

    Proiect – Activăm viitori lideri pentru protecția naturii

    Proiect – Activăm viitori lideri pentru protecția naturii

    Activăm viitori lideri pentru protecția naturii

    Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă

    Proiectul implementat de Propark-Fundația pentru Arii Protejate construiește un program educativ prin intermediul căruia pregătim tinerii pentru a se implica și a lua decizii legate de provocările viitorului, în special cele legate de protecția naturii.

    Ne dorim să creștem nivelul de conștientizare și implicare tinerilor în conservarea biodiversității ce asigură serviciile de mediu critice pentru societate printr-o campanie de educare și un program de leadership care să pregătească adulți responsabili, pregătiți să se implice activ în acțiuni legate de arii protejate, în interesul protecției naturii și ținând cont de nevoile comunităților locale.

    Întreaga echipă de proiect, traineri, specialiști în domenii precum: arii protejate, conservarea biodiversității, schimbări climatice, activism civic, leadership, va crea un concept educativ deosebit care încurajează implicarea civică a tinerilor în probleme existente în comunitățile în care trăiesc sau comunități apropiate.

    Programul educativ este structurat în jurul a cinci studii de caz din ariile protejate partenere: Parcul Național Defileul Jiului, Parcul Național Piatra Craiului, Parcul Natural Lunca Mureșului, Parcul Național Grădiștea Muncelului Cioclovina, Parcul Natural Putna Vrancea, care se confruntă cu presiuni asupra resurselor sau au reglementări ce nu țin cont de nevoile comunităților locale.

     Activitățile proiectului:

    Derularea programului de educație ecologică și civică.

    Această etapă se desfășoară în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022. După derularea lecțiilor la clase, 20 de elevi din liceu, selectați de către profesorul coordonator, vor participa la un concurs. În fiecare arie protejată va exista un liceu câștigător unde vom amenaja un spațiu tematic dedicat ariilor protejate, loc ce va deveni loc de întânire a tinerilor din cele două consilii de tineret. Elevii împreună cu profesorul coordonator vor participa la o tabăra în perioada iulie – august 2022. După tabăra, aceștia se vor constitui în Consilii Consultative și Consilii Științifice de tineret pentru fiecare arie protejată. La București, cei 20 de elevi câștigători vom participa la o tabără și apoi se vor constitui în Consiliu de Tineret al Ministrului și vor analiza probleme prezentate de colegii din teritoriu, urmând ca apoi să le prezinte Ministerului Mediului.

    Activitățile din tabăra se vor concentra pe abordarea unor probleme din ariile protejate partenere, identificarea de soluții pentru probleme, rolul Consiliilor Consultative și Stiinfice dintr-o arie protejată și modul de funcționare a acestora.

    În vara anului 2023, vom organiza o excursie la Bruxelles, la Parlamentul European, pentru 10 dintre cei 120 de elevi, selectați în baza unui concurs.

    Realizarea studiilor de caz.

    Documentarea studiilor de caz în ariile protejate partenere, care vor sta la baza implicării civice a tinerilor în comunitatea lor se vor concretiza în 5 filme format VR.  În jurul lor se vor contura activitățile de educație ecologică și educație civică.

    Înființarea Consiliilor Consultative și Consiliilor Științifice pentru tinerii din ariile protejate partenere și înființarea unui Consiliul de Ministru pentru elevii din București.

    Activitatea se desfășoară în perioada noiembrie 2022 – martie 2024. Echipele de elevi care se vor constitui în cele trei consilii de tineret, vor participa la cel puțin o ședință a consiliilor adulților. De asemenea, tinerii se vor întâlni în minim 4 ședințe ale consiliilor lor. În urma acestor întâlniri, elevii vor prezenta câte o scrisoare de poziție/ act normativ și minute ale ședințelor.

    Campanie de promovare a importanței cetățeniei active pentru protecția naturii.

    În această etapă vom realiza 12 materiale video scurte bazate pe interviuri filmate împreună cu un vlogger de renume din România. Aceste filme vor fi promovate pe canalele social media și youtube.

    Rezultatele proiectului nostru sunt:

    – Amenajarea unui centru mobil de educație ecologică care va călători în 12 licee din cele 5 arii protejate partenere și București.

    – 5 studii de caz documentate pentru programul de leadership „Viitori Lideri pentru Protecția Naturii”, realizate în cele 5 arii protejate.

    – Un program de educație ecologică la care vor participa 2400 de elevi de liceu, bazat pe studiul de caz aferent fiecărei arii protejate.

    – 5 filme 360 ce vor constitui material didactic pentru program, acestea prezintă studiile de caz din cele 5 arii protejate.

    – 120 de elevi selectați pentru a participa la 6 tabere. Acești elevi vor forma echipe ce se vor constitui în 5 Consilii Științifice de Tineret, 5 Consilii Consultative de Tineret pentru ariile protejate partenere și – 1 Cabinet de Consilieri de Mediu al Tinerilor în București

    – 5 spații tematice amenajate în cele 5 licee câștigătoare din cele 5 arii protejate partenere.

    – 10 elevi vor merge într-o excursie de 3 zile la Parlamentul European la Bruxelles.

    – 12 materiale video bazate pe interviuri filmate împreună cu un vlogger renumit promovate pe rețelele de socializare și You Tube.

     

    În cadrul proiectului elevii participanți au realizat o descriere a traseelor turistice din Parcul Național Piatra Craiului. Dacă vrei să mergi în Piatra Craiului și nu știi ce traseu să alegi, te poți documenta AICI.

     

    Proiectul „Activăm viitori lideri pentru protecția naturii” este realizat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

                                                                                                                                                                   

    Mai multe detalii și statusul proiectului regăsiți aici … https://viitorilideri.propark.ro/despre-proiect/

    Contact Icon
    expand_less
    Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
    Sari la conținut