close

Contact rapid

Lorem ipsum dolor sit amet, consectet'ur ad'ipisicing elit. Ab cu/piditate dignissimos doloremque eligendi necessitatibus omnis.

close

Formular cerere ofertă

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ab cupiditate dignissimos doloremque eligendi necessitatibus omnis.

    Nume (obligatoriu)

    E-mail (obligatoriu)

    Telefon (obligatoriu)

    Observații

    Descriere traseu 12

    Descriere traseu 12

    1. Cabana Curmătura – Poiana Vlădușca – „La Table”

    Timp de parcurgere: 1 1/2 – 2 ore

    Grad de dificultate: ușor

    Marcaj: triunghi roșu

    Nivel de echipare: echipament de drumeție, special pe timp de iarnă.

    Sezonalitate: În totalitate este un traseu relativ ușor, accesibil tot timpul anului, dependent de condițiile meteorologice (cu mici excepții, iarna în unele locuri unde pot ajunge avalanșe, iar vara, pe văi se pot forma viituri)

    Prezentare:

    Traseul pornește de la  Cabana Curmătura pe drumul forestier aflat în partea de vest a cabanei. Prima porțiune, cabană- Poiana Curmăturii – Piscul Ciocracului – Poiana Mărtoiului – Valea Cheii, este descrisă la traseul cu nr. 13, suprapunându-se cu acesta. Punctul de despărțire al celor doua trasee este ușor de remarcat prin faptul că în apropiere se află un izvor amenajat cu apă potabilă. De la bifurcația cu traseul spre satul Peștera, cel marcat cu triunghi roșu, spre ”La Table” continuă în amonte, în lungul Văii Cheii. Drumul forestier se termină după circa 500 m, poteca continuând să urce pe lângă talvegul pietros al Văii Mărtoiu. După aproximativ 15 minute, la o confluență, cotește spre sud, pe o altă vale adeseori seacă, pe care continuă timp de 10 minute. Apoi poteca părăsește valea și urcă în serpentine scurte, mai abrupte și puternic erodate pe versantul drept al văii, spre Culmea Mărtoiului. În culme se află o poiană care permite o priveliște panoramică, atât spre Curmătura, Piatra Mică, Creasta Nordică cu refugiul Ascuțit, cât și spre cea Sudică sau culmile mai înalte dinspre culoarul vecin la sud-est.

    Din poiană urmează o coborâre prin poroasă spre o primă vale afluentă din bazinul hidrografic al văii Vlădușca. Traseul continuă mai domol peste o altă culme, trecând pe lângă gardul unei foste pepiniere, spre a traversa o altă vale. Pe Valea Mărtoiu și aceste două văi, iarna pot ajunge avalanșe de dimensiuni mari. Din ultima vale, poteca mai traversează o altă culme împădurită și vâlcele mici și ajunge în partea nord-estică a Poienii Vlădușca. În apropiere, la vest de potecă se găsește o stână. Poteca traversează poiana și vâlcelele care o străbat, pe o direcție nord-sud, coborând ușor până intersectează  traseul marcat cu cruce roșie ce leagă Vlădușca – „La Table” de orașul Zărnești, prin Cheile Pisicii – Prăpăstii. De la intersecție, drumul continuă ușor pe un fir de vale spre amonte, către partea centrală a Poienii Vlădușca, trecând peste câteva văi mici, într-o zonă mlăștinoasă. Datorită întinderii mari a poienii, panorama spre partea nordică a Pietrei Craiului e cuprinzătoare.

    Urmează un urcuș scurt către ultima parte a poienii, cea sudică. Aici, printre arborii răsfirați care au mai rămas se zărește spre vest o altă stână. Poteca traversează poiana spre un gard, ce o delimitează la sud, în locul numit „La Table”. Gardul reprezintă limita administrativă dintre județele Brașov și Argeș, loc de graniță istorică între Țara Românească și Transilvania. Aici este și cumpăna de ape dintre Bazinul Râului Mare din Prăpăstii și cel al Dâmbovicioarei. Imediat la sud  de gard  se găsește un stâlp indicator care marchează locul de intersecție al mai multor trasee turistice.

    Tipul terenului: pământ și pietre

    Surse de apă: Există anumite zone unde frecvent nu se afla apă, de aceea în locuri cu izvoare este recomandată aprovizionarea cu apă.

    Floră: frunza stâncilor, mușchi de pământ, clopoței.

    Faună: melc carenat bănățean, triton cu creastă,buhai de baltă, acvilă țipătoare mică, gaie neagră, viespar, șoim călător, buhă,ciuvică, huhurez mare, ieruncă, cocoș de munte, ciocănitoare neagră, ciocănitoare cu trei degete, lup, urs brun, râs.

    Aceasta este o descriere a traseului turistic realizată de elevii Liceului Teoretic ”Mitropolit Ioan Mețianu” Zărnești. Descrierile afișate pe pagina web: https://liceulmetianu-zarnesti.ro/proiect-activam-viitori-lideri-pentru-protectia-naturii/   sunt recomandări ale elevilor și nu țin loc de descrierea oficială a Administrației Parcului Național Piatra Craiului sau a Serviciul public Salvamont.

    Contact Icon
    expand_less
    Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
    Sari la conținut