close

Contact rapid

Lorem ipsum dolor sit amet, consectet'ur ad'ipisicing elit. Ab cu/piditate dignissimos doloremque eligendi necessitatibus omnis.

close

Formular cerere ofertă

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ab cupiditate dignissimos doloremque eligendi necessitatibus omnis.

    Nume (obligatoriu)

    E-mail (obligatoriu)

    Telefon (obligatoriu)

    Observații

    Descriere traseu 38

    Descriere traseu 38

    1. Cabana CurmăturaPadinile Frumoase – Vârful Ascuțit

    Timp de parcurgere: 2 – 2 1/2 ore

    Grad de dificultate: greu

    Marcaj: triunghi albastru

    Nivel de echipare: Echipament de drumetie,special pe timp de iarna

    Sezonalitate: Exista porțiuni unde iarna este pericol de avalanse(traseul are 5 culoare de avalanșă). Vara pot fi prăbușiri de roci, curgeri de piatră, ceață (traseul nu este recomandat de parcurs în aceste condiții).

    Prezentare :

    Traseul este în partea nord-estica a versantului estic al Pietrei Craiului Mari , făcând legătura între Cabana Curmătura(1470m) și Refugiul Vârful Ascuțit din creasta principală (2133m). Este considerată cea mai ușoară cale de acces spre creastă din nord-est.

    Intrarea pe traseu se face din partea vestică de la cabană unde este un stâlp indicator. Este un drum forestier de 10 minute după care este un semn indicator pe un arbore care indică o potecă, cu un urcuș prin pădure cu ieșire la o primă vale, cu un sector de chei, unde sunt și mici serpentine prin grohotiș. Deasupra cheilor se află un depozit de grohotiș unde iarna sunt deseori avalanșe care pot ajunge și la cheile de mai jos. Poteca trece pe lângă pădurea din stânga și apoi continuă să urce spre sud-vest spre alte serpentine care se pierd prin blocuri erodate și arbori, unii doborâți.După care ajungem într-o poieniță cu un stâlp indicator, din Muchia Colțul Scris,urcarea devine mai ușoară, mergând mai mult pe curbe de nivel.

    Se traversează succesiv 3 vâlcele, un grohotiș și urme de arbori aduși de avalanșă, intercalate cu poieni,care dau numele traseului “Padinile frumoase”. Poteca continua în aceeași direcție, prin pădure, cu mici urcusuri pe trepte, fiind un stalp indicand intrarea în ultima poiană,mai este un stalp indicator care schimba direcția de mers spre vest.

    Odată orientat spre creasta, in fata apare un perete, poteca traversând mai întâi o săritoare urmând un urcuș(pantă de peste 30 de grade), în serpentine mici.

    Este un alt drum de vale, pe o falie care marchează un contact litologic (între calcare și conglomerate). Iarna, această porțiune este și coridorul de avalanșă, unde stâlpii de semnalizare sunt adesea distruși de zăpada transportată de avalanșă. Pe partea stângă (sud) a potecii se vede un grohotiș până la peretele de calcar, iar în cusătura laterală se află un săritor dotat cu cabluri pentru a ajuta vizitatorii. Trecătoarea, care necesită urcare moderată, se termină în tufe de ienupăr unde traseul este clar vizibil. Traseul șerpuiește ușor până la pajiști alpine, cu multe crăpături și urcușuri ușoare în stânca fragilă, multe crăpături din cauza dezlipirii. Ultimul post marcator arată direcția spre vest, iar 10 minute mai târziu este creasta și adăpostul Vârful Ascuțit. Cu aproximativ 30 de metri înainte de refugiu, poteca se termină într-o mlaștină pe traseul turistic de creastă (Traseele 2 și 15, marcate cu puncte roșii).

    Un alt stâlp indicator ne arată direcția de pornire și direcția cursului de creastă: Vârful Ascuțit la nord, creasta care duce la Padina Popii, Șaua Padinei Închise și Vârful Turnu, și Timbalelor, vârful Zbirii la sud, cel mai înalt și proeminent din toată creasta, la orizont, Piscul Baciu.

    Aceasta este o descriere a traseului turistic realizată de elevii Liceului Teoretic ”Mitropolit Ioan Mețianu” Zărnești. Descrierile afișate pe pagina web: https://liceulmetianu-zarnesti.ro/proiect-activam-viitori-lideri-pentru-protectia-naturii/  sunt recomandări ale elevilor și nu țin loc de descrierea oficială a Administrației Parcului Național Piatra Craiului sau a Serviciul public Salvamont.

    Contact Icon
    expand_less
    Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
    Sari la conținut