close

Contact rapid

Lorem ipsum dolor sit amet, consectet'ur ad'ipisicing elit. Ab cu/piditate dignissimos doloremque eligendi necessitatibus omnis.

close

Formular cerere ofertă

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ab cupiditate dignissimos doloremque eligendi necessitatibus omnis.

    Nume (obligatoriu)

    E-mail (obligatoriu)

    Telefon (obligatoriu)

    Observații

    Descriere traseu 25

    Descriere traseu 25

    1. Brusturet – Valea Seacă – Grind – La Table

     Timp de parcurgere: 3 – 3 1/2 ore

    Grad de dificultate: Ușor

    Marcaj: cruce galbenă

    Nivel de echipare: echipament de drumeție, special pe timp de iarnă.

    Atenționări: Are porțiuni unde, în caz de umiditate excesivă sau ploi torențiale se pot forma viituri( sau chiar avalanșe, mai ales în chei). În cea mai mare parte aceasta porțiune de traseu nu are surse de apă ( deoarece valea e seacă) și este indicată aprovizionarea de la izvorul de La Table sau Brusturet.

    Habitate de interes pe traseu: Cursuri de apă montane și vegetație erbacee de pe malurile acestora, comunități de lizieră cu ierburi înalte higrofile de la câmpie și din etajul montan până în cel alpin, păduri dacice de fag (Symphyto-Fagion) și păduri acidofile montane de molid (Picea abies).

    Specii de interes care pot fi întâlnite pe traseu:

    Plante Nevertebrate Pești Amfibieni Păsări  Mamifere
    Gălbenele Melc carenat bănățean Chișcar de râu Triton carpatic Gaie neagră Râs
    Curechi de munte Cosaș transilvan Moioagă Triton cu creastă Șoim călător Urs brun
    Mușchi de pământ Carab amfibiu Mreană vânătă Buhai de baltă cu burta galbenă Cocoș de munte Liliac mare cu nas de potcoavă
    Clopoței Croitor alpin Zglăvoc Ciuvică Liliac cârn

    Prezentare: Traseul este situat în partea centrala si sud-estică a Crestei Pierei Craiului, făcând legătura dintre La Table (1420 m), aflat în partea centrală a versantului estic și Cabana Brusturet (990 m), în S-E.

    Acest traseu porneste de La Table pe drumul spre izvor, de unde începe poteca ce are marcajul de bandă albastră, spre S pe foste drumuri de exploatare. Înainte de a ajunge în Poiana Grind ( unde stâna din Grind domină poiana), un stâlp de marcaj arată continuarea pe un alt drum ce ocolește prin pădure dinspre Est poiana, pana la capătul S-E al acesteia, unde apare o intersecție de poteci ( traseele Sat Șirnea – Spărturi – Valea Seacă – Refugiul Grind, Dambovicioara – Ciocanul – Poiana Grind – La Table, și Curmatura Groapelor – La Table, spre Șirnea, Ciocanu și varianta Dambovicioara – Brusturet – Piscul Paduricii – Refugiul Grind spre Culmea Păduricea. De aici continuă cu marcaj cruce galbenă prin cheile de pe Valea Seacă a Pietrelor spre Brusturet.

    Merge în lungul unui drum de exploatare forestiera care urmează linia văii. mai întâi spre E,  apoi coteste  spre S. După aprox. 15 minute apare o bifurcatie unde traseele Sat Sirnea – Sparturi – Valea Seaca – Refugiul Grind,  Dambovicioara – Ciocanul – Poiana Grind – La Table,  Curmatura Groapelor – La Table , se desprind spre E, pe un alt drum (Drumul Șirnii), care trece pe un pod aflat peste vale și urca în Curmătura Groapele, de unde coboară la Șirnea și Ciocanu. De la ultima bifurcație, varianta de poteca a traseului Brusturet – Valea Seacă – Grind – La Table, ce merge la Brusturet, marcată cu cruce galbenă, continuă în lungul Văii Seci a Pietrelor, unde după aprox. 30-40 minute de la intersectie, intra într-un sector de chei, deosebit de spectaculos, de aprox. 700 m lungime. Frumusețea cheilor consta în pereții suspendați , abriurile asemănătoare intrărilor în peșteri, săritorile pe văile  afluente. Undeva, săpate în versantul drept al văii, se mai vad urmele fostului drum, amenajat pentru prima dată pe o alta morfologie, pentru că la fiecare viitură produsă vara, aceasta suferă schimbări. La un moment dat, a rămas izolat în mijlocul văii un fost pod, care sta ca o mărturie a modului în care natura modelează continuu după legi proprii, indiferent de acțiunea omului. După ieșirea din chei urmează un sector cu o succesiune de baraje amenajate pentru diminuarea efectelor  viiturilor asupra satului Dâmbovicioara , drumul continuând pe langa acestea, pe valea adancita între Malul Galben la E și Culmea Păduricea la V ( pe acesta din urmă este varianta de potecă Dambovicioara – Brusturet – Piscul Paduricii – Refugiul Grind ( marcată cu bandă albastră), după care se ajunge la poiana unde se afla Cabana Brusturet. De aici sunt traseele:

    Dambovicioara – Brusturet – Piscul Paduricii – Refugiul Grind – ce continua spre Dambovicioara 9 de unde se poate merge pana la podul Dambovitei, la DN 73)

    Brusturet – Cabana Pietricica – Poiana Pietricica– care merge spre Cabana Pietricica si la Creasta Pietricicăi

    Aceasta este o descriere a traseului turistic realizată de elevii Liceului Teoretic ”Mitropolit Ioan Mețianu” Zărnești. Descrierile afișate pe pagina web: https://liceulmetianu-zarnesti.ro/proiect-activam-viitori-lideri-pentru-protectia-naturii/  sunt recomandări ale elevilor și nu țin loc de descrierea oficială a Administrației Parcului Național Piatra Craiului sau a Serviciul public Salvamont.

    Contact Icon
    expand_less
    Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
    Sari la conținut