close

Contact rapid

Lorem ipsum dolor sit amet, consectet'ur ad'ipisicing elit. Ab cu/piditate dignissimos doloremque eligendi necessitatibus omnis.

close

Formular cerere ofertă

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ab cupiditate dignissimos doloremque eligendi necessitatibus omnis.

    Nume (obligatoriu)

    E-mail (obligatoriu)

    Telefon (obligatoriu)

    Observații

    Descriere traseu 20

    Descriere traseu 20

    1. Bran – Peștera (Casa Folea) – Valea Pietrelor – Șaua Joaca – Șaua Vlădușca (La table)

     Timp de parcurgere: 5 – 6 ore

    Grad de dificultate: Ușor

    Marcaj: cruce roșie

    Nivel de echipare: echipament de drumeție, special pe timp de iarnă.

    Atenționări: Are porțiuni unde, în caz de ploi torențiale, se poate aluneca. În aceste condiții atmosferice sunt recomandate precauții. Sunt zone unde frecvent nu se găsește apă, de aceea în locurile cu izvoare sunt utile aprovizionării cu apă.

     Habitate de interes pe traseu: Fânețe montane, păduri dacice de fag(Symphyto-Fagion), păduri de fag (de tip Luzulo-Fagetum), păduri acidofile montane de molid, cursuri de apă montane și vegetația erbacee și versanți stâncoși calcaroși cu vegetație casmofitică.

    Specii de interes care pot fi întâlnite pe traseu:

    Plante Nevertebrate Pești Amfibieni Păsări  Mamifere
    Mușchi de pământ Țărăncuța Chișcar de râu Triton carpatic Acvilă țipătoare mică Liliacul lui Blasius
    Clopoței Cosaș transilvan Moioagă Triton cu creastă Șoim călător Liliac cârn
    Croitor alpin Zglăvoc Buhai de baltă cu burta galbenă Huhurez mare Liliac cu urechi crestate
    Fluture vărgat Mreană vânătă Ciocănitoare cu spate alb Râs

     

    Prezentare: Traseul este situat în partea central-estică a Parcului Național Piatra Craiului (P.N.P.C), făcând legătura dintre Peștera ( Casa Folea) și Șaua Vlădușca (La Table) prin Valea Pietrelor Și Șaua Joaca.

    La Table(1400 m) reprezintă un punct de întâlnire al mai multor trasee turistice, aflat in partea centrala a versantului estic, unde se găsește unul dintre cele mai importante izvoare din masiv, amenajat sub forma de jgheaburi, extrem de utile celor care poresc de aici.

    https://www.youtube.com/watch?v=PPmfr0D6-9s

    De la Table, acest traseu continuă la comun cu traseul Vârful la Om – Refugiul Grind – Curmătura Groapelor – Fundata către est, spre cumpăna de ape dintre bazinele Dâmboviței și cel al Oltului. Urcă pe un drum de exploatare spre poiana din Șaua Joaca. Este locul unde se deschide o panoramă către întregul versant estic,din Șaua Crăpăturii, până în Pietricica. Chiar în față, către vest, poate fi identificat Vârful Piscul Baciului (2238 m), cel mai înalt din întreaga creastă dantelată. Aici Vârful la Om – Refugiul Grind – Curmătura Groapelor – Fundata ( marcat cu bandă roșie), se îndreaptă pe un drum de căruță către sud sud-est, prin Poiana Frumoasă, către Curmătura Groapelor – Fundata, ca parte din traseul de Creastă al Meridionalilor.
    În același timp, cel marcat cu cruce roșie continuă către est pe un firicel de vale de la obârșia Văii Joaca , într-o pădure mică. Ajunge într-o poiană mare, Joaca, parte a Poienii Frumoase, pe care o traversează către est, prin pădurea mediană, printre Dealul Sasului (1514 m), aflat la nord, respectiv culmile Joaca și Coja (1538), la sud. Dinspre nord vine Valea Pietrelor ( ce face parte din bazinul Sbârcioara) și care dă numele părții de poiană (Poiana Pietrelor) pe care o drenează. Continuă să coboare ușor pe drum, mai întâi în lungul văii, apoi pe dreapta, apoi trece pe stânga, printr-un pasaj prin pădure. Traversează culmea dintre vârfurile Coja(S) și Spărturi(N), ocolind apoi Muntele Toancheș, mergând spre N-E pe drumul aflat aprox. la jumătatea versantului, coborând ușor. Marginea drumului e marcată de un gard dincolo de care, spre baza versantului și spre E, se întind terenurile cu fânețe și gospodăriile risipite ale satului Peștera. Spre dreapta(E), peisajul se schimbă, iar când pădurea devine răzleață se deschide panorama către culmile domoale ale Culoarului Bran-Rucăr. În prim plan sunt culmile dinspre Peștera, Măgura la N-E, Șirnea la S-e, iar în depărtare le străjuiesc cele mai înalte ale Bucegilor și Leaotei. Înainte de a face un cot către E, pe stânga se intersectează cu traseul Sat Peștera – Casa Folea – Prăpăstiile Zărneștilor – Valea Cheii – Cabana Curmătura,  ce coboară abrupt pe o vale, după ce traversează partea înaltă a culmii Toancheș, venind de la Cabana Curmătura. După câtiva zeci de metri este un stâlp de marcaj care arată variantele Măgura-Zărnești, Bran, Tohănița (traseele Orașul Zărnești – Sat Peștera și Bran Peștera(Casa Folea) – Toancheș – Măgura Mică – Fântâna lui Botorog).

    Acest traseu continuă către E, prin Peștera, coborând spre Moieciu, în lungul unui drum (aprox. 10 km timp de 2 ore/2 ore jumătate), pe culmea pe care se află risipită vatra satului și ajunge la Casa Folea, unde traseul se termină.

    Aceasta este o descriere a traseului turistic realizată de elevii Liceului Teoretic ”Mitropolit Ioan Mețianu” Zărnești. Descrierile afișate pe pagina web: https://liceulmetianu-zarnesti.ro/proiect-activam-viitori-lideri-pentru-protectia-naturii/  sunt recomandări ale elevilor și nu țin loc de descrierea oficială a Administrației Parcului Național Piatra Craiului sau a Serviciul public Salvamont.

    Contact Icon
    expand_less
    Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
    Sari la conținut